Vineri 27 ianuarie a.c. s-a desfăşurat şedinţa Colegiului Prefectural al judeţului Alba, prezidată de prefectul Mihaela Maria Albu. Ședința a avut ca temă de dezbateri  prezentarea  acțiunilor de control premergătoare sărbătorilor de iarnă și măsurile dispuse cu această ocazie de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba și  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba.

În perioada 01.11.2016 – 31.12. 2016, CJPC Alba a desfăşurat acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor;  acţiuni tematice de control privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă; acţiuni tematice de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor din carne; acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea  ghirlandelor si ornamentelor luminoase; acţiuni de de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea lumânărilor de decor;  acțiuni de control pentru depistarea practicilor comerciale incorecte în marile lanțuri de supermarketuri, la un număr de 20 de puncte de lucru a operatorilor economici aplicându-se în total 13 amenzi contravenționale în valoare totală de 35.500 lei și 7 avertismente; acțiuni din tematica permenentă ANPC în baza Protocolului de colaborare pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie precum și la comercializare fructelor și legumelor.

Sintetizînd, în perioada de referință (11.11-22.12.2016), CJPC ALBA a efectuat acțiuni de verificare a respectării legislației din domeniul protecției consumatorilor pe temeticile menționate mai sus, la 174 operatori economici din județ, din care la 105 s-au constatat deficiențe, s-au aplicat 131 sancțiuni (54 amenzi contravenționale în valoare de 454.000 lei și 77 avertismente).

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a acționat  în vederea verificării respectării condițiilor sanitar veterinare în târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală ( carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, etc), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, etc.

Prefectul Mihaela Maria Albu a apreciat demersurile celor două instituții menționate care și au intensificat în perioada sărbătorilor de iarnă acțiunile de supraveghere și control, în scopul asigurării sănătății și siguranței cetățenilor.

În cadrul ședinței a mai avut loc o expunere realizată de către reprezentanții ADR CENTRU, privind oportunitățile de finanțări dedicate firmelor prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux